LED-bloggen

RSS

Släckt men inte slocknat

7 Jan 2013

Det var den julen det. Nu börjas det plockas undan. Ner med pynt och bort med glitter. Det känns ändå lite onödigt att plocka undan ljusstakar och stjärnor. Jag gillar dom små ljusspridarna. 

            Klar LED till adventsljusstake.

Och detta: Helt ovetandes om i vilka ljusstakar det bytts till E10 LED-lampor gick jag och trodde helt fel en hel dag. Å va fint de lös, adventsljusstakarna i fönstret... fast just dom hade de gamla lamporna kvar i sig. Det var ju den trettonarmade på vitrinskåpet som hade LED. Jo, inte att den lös dåligt eller så. Det var bara inget som fick mig att tro att det inte skulle vara glödlampor. Så bra var dom alltså.

0,1W/st, kan användas där det behövs lampor som drar från 10 till 55 volt. Finns som frostad, klar och frostad romance. Kostar som glödlamporna, men håller mycket längre. Tål att packas ner nu, och upp igen om tio månader, och igen, och igen.

Till nästa år blir det LED även i adventsljusstakarna i fönstret. Dom lyser ju så fint.

Tänk på det med LED-lampor

10 Nov 2012

Det har varit fullt möjligt att köpa fel ljuskälla redan innan LED-lamporna. Med fel menar jag, för svag, fel färgtemperatur, fel sockel. Det blev lite mera tydligt nu bara då jämförelsen med watt bara förvirrar. LED-lampor utvecklas fortfarande. Att säga att en LED-lampa som motsvarar 60W glödlampa drar x antal watt kommer inte att vara sant.

Bättre då att lära sig lite om begreppen. Om exempelvis lumen/watt. Men än mer viktigt att veta är det att det finns många olika LED-lampor vars ljusstyrka är från jättesvagt upp till starkt lysande. Vet man inte hur man ska ha koll på det blir det fel. Här finns en sida om det grundläggande. LED-lampor -en guide

Annars finns här en dimbar LED-lampa som ger 67 lumen / watt. Den drar 12W.

Här en annan LED-lampa som ger 73 lumen / watt. Den drar 11W.

Den av våra LED-lampor som ger mest ljus/W. 82 lumen / watt då den drar 10W.

verbatim-led-lampa

Alla dessa LED-lampor lyser med över 800 lumen. Det är ganska starkt. De lyser så som en 60 watts glödlampa gjorde. Glödlampan gav 12 lumen / watt. 70 lumen mindre/watt än den LED-lampa som är på bilden här ovan...

 

 

Indirekt ljussättning

4 Nov 2012

Hemma har vi under veckan fixat lite med belysningen. Det blir mycket tydligt att med bara en lampa i taket blir det inget bra ljus i rummet. Med inget bra ljus menar jag ingen bra ljussättning i rummet. För trivsel är indirekt ljus att rekommendera. Tipset är att använda mindre ljusstarka LED-lampor. Eftersom det är fler ljuspunkter man vill ha blir rummet annars för ljust.

Kan du placera ett par ljuskällor bakom möblerna och gardinerna får du till en lite mer spännande ljussättning än vad en ensam taklampa kan ge. Belysning i bokhyllan ger exempelvis ett extra djup mot att annars bara lysa på den. 

Julpynt

31 Oct 2012

Efter en sväng på stan med butiker fulla av julpynt förundras jag av att det som säljs är med glödlampor. Inte LED-lampor, även om det är mer i år än förra året. Adventsljusstakar har fortfarande glödljus. 3 watt per lampa istället för 0,3 om man hade valt LED. De större lamporna som har kronljus borde man direkt sätt såna här LED-lampor i. En lampa 0,9W och 55 lm. Annars 15W/lampa och ca 120 lm. 6,3W eller 105W per sjuarmad ljusstake beroende på hur man väljer.

337-31.jpg

De små LED-lamporna med E10 sockel som passar i adventsljusstakarna kostar inte mer än glödlamporna. LED-lampor E10.

LED-lampor

27 Oct 2012

LED-lampor jämfört med lågenergilampor. Varför lägga ett par hundra på en LED-lampa när man får samma funktion mycket billigare från en lågenergilampa?

Miljöargumentet, kan det öppna plånboken? Det finns dom som resonerar kring energiförbrukning, miljögifter och hur det vi producerar kan återvinnas, och är beredda att betala extra för ett bättre alternativ. Se exempelvis på ekologisk mat. Många tar sig den extra kostnaden för att få en bättre produkt med sig hem.

Detsamma gäller för LED-lampor. I jämförelse med lågenergilampan har LED-lampan inget kvicksilverinnehåll som kräver särskild omsorg vid hantering och återvinning. LED-lampor = mindre miljöbelastning.

LED-lampor drar ytterligare lite mindre energi än lågenergilampor. En liten skillnad, men ändå. LED-lampor = mindre miljöbelastning.

LED-lampor uppskattade livslängd förkortas inte även om den tänds och släcks ofta. Som på en toalett. Lågenergilampors livslängd förkortas av att tändas ofta. LED-lampors livslängd är oftast minst dubbelt och ofta fyrdubbelt så lång som den för lågenergilamporna. 20-30 000 timmar är inget ovanligt för LED-lampor. 

Utan att gå in på LED-lampors andra kvalitéer räcker ändå miljöargumetet långt. Även om det inte är vad de flesta av oss grundar vårt inköpsbeslut på. Dom måste ju vara bra ljuskällor också. Lika bra som det man redan är van vid. Miljöargumentet är ändå ett bra argument. Mindre miljöbelastning -ett långsiktigt bra argument.

Färgtemperaturen

23 Oct 2012

LED-lampor -varmt eller kallt ljus? Vad var det nu man skulle kolla.. jo, Kelvin. Ska din nya lampa likna glödlampans gulaktiga sken så är det 2700 Kelvin du ska välja. Vill du ha ljus i köket eller arbetsrummet rekomenderar jag ett högre tal. 4000K i arbetsrummet ökar kontraster som exempelvis svart text på vit botten. Det blir alltså mindre ansträngande för ögonen att läsa. Tänk på det när du behöver lampa till läshörnan nästa gång. 3000K är lite piggare ljus än vi är vana vid från glödlampan. Men inte vasst eller obehagligt för det. Jag valde den färgtemperaturen till lampan över matbordet i köket. Var inte rädda för att prova lite kallare ljus, eller en kombination av varmt och kallt ljus för att accentuera. Här, en LED-spotlight med 4000K.

gu10-ledspot-4000k.jpg

Så, låg aktivitet - lågt tal (2700K och neråt). Hög aktivitet - högt tal (4000K och uppåt).

Köpa LED-lampa

20 Oct 2012

För någon dag sedan på ett stort varuhus passerade jag en man som stod vid lamporna och funderade. Jag letade mig utan brådska fram till det jag kommit för att köpa. När jag strosade tillbaka mot kassorna stod mannen fortfarande kvar, inte ett steg närmare köpbeslut. Jag förstår honom. Det handlar ändå om några hundralappar för en starkt lysande LED-lampa. Men vad är starkt? Vad betyder symbolerna? Siffrorna? Utan någon att rådfråga kan det bli fel, eller inte som man tänkt sig. De flesta stora tillverkare har förvisso ansträngt sig för att efterlikna glödlampans ljussken, men du ska ändå ta in färgtemperatur, ljusstyrka, livslängd, spridningsvinkel, effektförbrukning, dimbarhet... och varför inte Candela också. Här är internet räddningen. Förutom oblyga redovisningar om prestanda och hållbarhet i evighet finns också många bra och ambitiösa handlare som gärna informerar mer nyanserat till ett väl valt inköp. På lyser.se finns information som hjälper dig att välja rätt LED-lampa till din belysning.

Färgäkta

10 Oct 2012

Noterar att Verbatim presenterar ett par LED-spotlights med Ra-index på över 95. Det är riktigt bra. Museum, gallerier, frisörsalonger, juvelerare och de som arbetar med mat har nu en energieffektiv icke värmestrålande ljuskälla att välja på. Färger ska återges ännu bättre, och LED-lampor har nu sin plats även där det ställs högre krav på att kunna matcha närliggande nyanser. Lampor med extra hög färgåtergivningsförmåga finns som PAR30 med e27 sockel och som spotlights med GU10.

Färgäkta GU10 LED-spotlight

81,7 mm lång och 50 mm i diameter. 2700K och 310 lm.

Spottar

7 Oct 2012

Var och varannan har väl spotlights hemma? LED-spotlights med GU10 sockel har funnits ett tag, trots det är det många som inte bytt ännu. 50W halogenspottar är inte ovanliga. Inte heller att det sitter två eller fler i samma armatur. Så 100 - 150 watt i en armatur är vanligt. LED-spotlights drar en tiondel av den förbrukningen.

 

philips-led-spotlight-5-50w-gu10-36-500x500.jpg

 

Även om elpriset är lägsta på flera år är det fortfarande lätt att räkna hem merkostnaden vid inköpet på den minskade förbrukningen.

Aaah, dom har ju så kallt ljus

4 Oct 2012

Och inte går dom att dimra heller, LED-lamporna. Jo, så hörs det ibland i bekantskapskretsen. Men återigen är det dom tidiga erfarenheterna som spökar. I en del fall visar det sig även att lamporna är från någon som importerat själv från landet som tillverkar allt annat vi här konsumerar.

Tråkigt när det blir fel, men utvecklingen har gått framåt, så det GÅR att göra LED-lampor som har bra ljus och kan dimras. Med kända varumärken minskar risken att det luktar bränt, lyser konstigt eller inte alls. Ett känt namn vill behålla anseendet resonerar jag. 

Inte alla tillverkare, men många, konstruerar sina dimbara LED-lampor så att det fungerar med samma dimmer man hade till glödlamporna. Står det att lampan är dimbar är den det. Annars brukar det anges med reservation.

En lysande stjärna

30 Sep 2012

Julstjärna javisst! Men helst en papperstjärna. Gissar att det är nostalgifaktorn som styr här... En orange papperstjärna var det första julpynt jag skaffade efter att jag flyttade hemifrån. Det tog förvisso drygt 25 år innan det hände, men ändå. Eftersom det finns så många olika ickejuliga färger och mönster, rosa, lila, prickigt och svart. Kan man ha stjärnor året runt?

I år utvecklar jag vad som påbörjades förra året. Testar vilken av alla LED-lampor jag gillar bäst. Förra året var jag helt nöjd med en enklare lampa som gav 50 lumen och drog mindre än en watt. Hemma på kvällen efter jobbet var det en alldeles tillräckligt behaglig ljusmängd från stjärnan i fönstret. I Philips nya serie lampor CorePro finns en annan intressant lampa. 330 lumen, E14 sockel och 4W förbrukning. Med den har man en lysande stjärna i fönstret även strålande vinterdagar.

julstjärna

Mitt tips till den som söker lampa är att med 330 lumen lyser stjärnan klart och tydligt. Med den kommer du att lysa upp dina fönster. Rummet du har den i kommer att bli upplyst det också. Vill du ha det lite mer diskret kan du välja från 150 lumen och neråt. Välj inte under 50 lumen, om du inte tänker hänga flera sycken i ett rum som det ska vara lite dämpad belysning i. 

Poff! -så blev det mörkt.

22 Sep 2012

Ja, kanske inte poff kanske. Tack och lov. Men lågenergilampan som satt i badrummet slocknade efter ett drygt år. Tack för den här tiden. Även om den också sloknat innan slocknandet var dess stora fördel att den liksom inte kom igång och började lysa ordentligt på ett tag. Mycket uppskattat, på natten.

Så hur väljer jag en ny nu då? Uppenbarligen pallade den ju inte att tändas och släckas flera gånger per dag. Att det ska bli en LED-lampa är självklart. Man måste ju kunna tända och släcka sin lampa. Men hur starkt och vilken färgtemperatur... En sökning på den förra säger: 11W-825 650 lumen och livstid 10 000 timmar innan den lyser allt för klent. Nere vid 60% kvar av ljusstyrkan i detta fallet. 825 betyder att färgåtergivning är minst 80 Ra och färgtemperatur 2500 Kelvin.

Det ljuset var lite väl gult, mindre än 2700 Kelvin vill jag inte ha i badrummet. Mindre än 600 lumen är jag inte heller nöjd med. Och så ska den kunna tändas och släckas flera gånger om dagen utan att pajja för det.

Philips har en LED-lampa som drar 11w, håller 10 000 timmar (räknat till 70%) men som ger över 800 lumen. (Som en 60W) Dessutom 2700 Kelvin och klarar att slås av och på många gånger varje dag. Mycket bättre ekonomi i den än lågenergilampan jag valde förra gången. Den kändes klen, och 10 000 timmar... nja. Så har dom en annan som ger 600 lumen också, med 15 000 timmars livstid. Hmmm...

Efter val och kval kom jag fram till detta: Eftersom det finns lysrör i badrumskåpet som gör rummet ganska ljust ändå, så räcker det med 600 lumen extra ovanför badkaret. Då får jag en jämnare belysning i rummet och kan dessutom välja något behagligare än lysrör på natten. 

philips-led-lampa-95-48w-e27.jpgDen blev det. (Klicka på bilden för att se mer om den).